T +31-15-2143055 • F +31-15-2133320 • E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
header imageheader imageheader imageheader imageheader imageheader imageheader image

Shakti Amla®

Ontwikkelingen in de wereldwijde tuinbouw gaan in een snel tempo door. Om verschillende redenen komen steeds meer producenten tot het besef dat het belangrijker is om de opbrengsten per m2 te verhogen dan om het areaal uit te breiden. In veel gebieden is dit al lange tijd normaal, in andere gebieden betekent dit een nieuwe manier van denken. Daarnaast komt er steeds meer druk om verantwoord te ondernemen, het veengebruik te verminderen en om 100 % veenvrije substraten te ontwikkelen. MeeGaa Substrates kan hier een antwoord op geven, vooral met onze Shakti Amla®.

Zachtfruit
Op basis van resultaten die we zagen met Shakti Amla® in onze eigen testkas en vanwege de enthousiaste verhalen van telers, heeft MeeGaa Substrates besloten om een aantal proeven op te laten zetten met het oog op het verkrijgen van onafhankelijke resultaten. Vorig jaar zijn er in Nederland in samenwerking met DLV proeven opgezet met framboos en aardbei en met Fast in Groot Brittannië met aardbei.

Berry plaza            KICK

Fast

PROEVEN
In de verschillende proeven is Shakti Amla® vergeleken met traditioneel gebufferde kokos en/of een veenmengsel. De doelstelling was om verschillen in plant ontwikkeling, wortel ontwikkeling, productie en productie potentie te onderzoeken. Alle planten hebben op dezelfde manier water en meststoffen gekregen. Sommige proeven zijn nog niet afgerond.

PLANT POTENTIE
De algemene observatie was dat planten op Shakti Amla® zich ontwikkelden tot grotere en zwaardere planten in vergelijking tot planten op traditioneel gebufferde kokos. Het aantal bladeren en het bladgewicht op Shakti Amla® was significant hoger in vergelijking tot dat van planten op traditioneel gebufferde kokos. In een proef is het aantal klasse-1 vruchten vergeleken, daaruit bleek dat planten op Shakti Amla® een iets hogere productie hadden in het eerste jaar maar dit verschil was niet significant. Nadat voor de laatste keer geoogst was in het eerste jaar is het aantal bloemen en onrijpe vruchten per plant geteld om te zien welke oogstpotentie er nog in de planten zat. Hieruit bleek dat het aantal bloemen en onrijpe vruchten op Shakti Amla® ongeveer 50% hoger lag in vergelijking tot planten op traditioneel gebufferde kokos. Ook het aantal kronen, kroongewicht en kroondiameter was op Shakti Amla® significant hoger.

WORTEL ONTWIKKELING
Wortels zijn de basis voor plant ontwikkeling. Gezonde wortels geven gezonde planten, een betere plant ontwikkeling, een betere productie en minder ziektes. In een proef is de wortel ontwikkeling bekeken net voor de productie zou starten.

AArdbei amla AArdbei veen AArdbei coir

Shakti Amla®       Veen Mix             Traditionele kokos

CONCLUSIE
Shakti Amla® is een perfecte keuze voor gewas- en wortelontwikkeling. De resultaten naar het eerste seizoen wijzen op een grote mogelijkheid om productie te verhogen. De verwachting is dat ook andere zachtfruit gewassen zoals frambozen en blauwe bessen goed zullen gedijen op Shakti Amla®


MeeGaa Substrates B.V., making good plants perfect.

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba